Kaljaasi Olga

Elettiin vuotta 1885, kun ruotsinkielisellä Pyhtäällä varustamo Stråkon omistajiin kuuluva Herra A.B. Frondén silmäili tyytyväisenä alusta, jota oltiin parhaillaan viimeistelemässä luovutuskuntoon. Seuraavaksi päiväksi sovitun vesillelaskun yhteydessä alus saisi nimekseen Olga ja se totta vieköön sopi tämän sulavalinjaisen kaunottaren nimeksi. Vaikka Olga oli tuohon aikaan yleinen laivan nimi, niin tässä Olgassa oli jotain poikkeuksellista.

Vuosisadan alusta ainakin vuoteen 1921 Olgan pääisännäksi on merkitty Gustav Fredrik Johansson Porvoosta. 1922 Olga pysyy Porvoossa, mutta retarinaan nyt Oskar Karlsson.Vuonna 1924 Suomen kauppalaivaston rekisteriin on omistajaksi merkitty aina vuoteen 1934 asti Emil Nordström niinikään Porvoosta. Myöhemmin 30-luvulla västanfjärdiläinen laivuri Albin Röblom rahtasi mm. kalkkikiveä, puutavaraa ja sokerijuurikkaita omistukseensa siirtyneellä jahdilla. Mittakirjan mukaan jossain vaiheessa alus muutettiin ”motorjaktiksi” eli leimallisemmin konevoimalla kulkevaksi kaljaasiksi.

Meren pohjassa

Heti sodan päättymisen jälkeen, kun muualla maailmassa vielä sotatoimet jatkuivat määräsi Neuvostoliitto puiset kaljaasit valtion pakko-ottoihin. Venäläiset halusivat puulauksia sotilaskuljetuksiin Viroon miinavaaran vuoksi. Olgaa ei haluttu antaa naapurimaan haltuun, vaan alus päätettiin ennemmin upottaa meren pohjaan pakko-ottovaaran ajaksi. Vuonna 1968 hankki kemiöläinen Harry Åhlfors Olgan huviveneekseen. 11 vuotta myöhemmin Seppo Rantala osti Olgan Uuteenkaupunkiin.Kunnostus alkaa

Rantalan omistuksessa rapistumisen ja vuotojen rasittama alus päällystettiin lasikuitulaminaatilla ja takila purettiin vuonna 1985. Alus oli sadan vuoden iästään huolimatta ryhdissään ja sen ulkoinen olemus säilytettiinkin ennallaan. Joulukuussa 1999 Olga siirtyi Wanha Uki nimisen osakeyhtiön omistukseen. Samalla ryhdyttiin toimenpiteisiin, jotta Olgasta saataisi taas merikelpoinen ja se edellytti mm. pääkoneen uusimista ja uudeelleen takilointia. Työ valmistui syksyllä 2000 ja lopputulos on varmasti hyvin lähellä alkuperäistä.Olga tapahtumassa

Olga tekee purjehduksia koko tapahtuman ajan ja tarjoaa kalakeittoa särpimeksi ja lisäksi lauantai-iltana pitää laivan auki iltamyöhään tarjoten olutta janoisille.

Risteilyt

Lauantaina klo 12-14.30 ja 15-17.30
Sunnuntaina klo 12-14.30 ja 15-17.30

Upean risteilyn lisäksi nautimme matkan aikana Olgan kuuluisan herkullisen Kermaisen lohikeiton kera saaristolaisleivän.
Otamme per risteily maks 30 henkeä, joten varaa paikkasi ja varmista että olet mukana.
Aluksella A-oikeudet

Hinta: 45 eur aikuiset
Lapset alle 4- 7v. puoleen hintaan.
nuoremmat ilmaiseksi
Hinta sisältää: risteilyn ja Lohikeiton kera saaristolaisleivän.

Ilmottautumiset Kimmo Hotanen
kimmo.hotanen@hg-production.com
tel: +358 400 468 567

Comments are closed